Pod koniec października, korzystając z resztek pięknej jesieni, zrobiliśmy wycieczkę całą rodziną nad Narew. Ostatnio byliśmy tutaj rok temu (relacja z tamtej wizyty TU). Teraz było znacznie mniej ludzi, de facto nie było nikogo nad rozległą piaszczystą łachą poza przebiegającymi z rzadka sarnami i jednym psem, który swojego kochanego Pańcia wyprowadził na spacer 
Po zjedzeniu małego „co nieco” spotkaliśmy się z P. Michałem Paterem – sympatycznym studentem prowadzącym na YouTube kanał Canem TV . Ciekawie prezentuje w filmach różne rasy psów. Bystra po ciąży modelki nie przypominała. Poza tym dawno nie brała kąpieli, więc wyglądała bardzo naturalistycznie (do sesji filmowej nie upiększaliśmy owczarków podhalańskich). Hrabinka za to wygląda śnieżnobiało nawet bez kąpieli, jak to Hrabina. Z zabiegów kosmetycznych nasze psy systematycznie tylko czeszemy (co tydzień lub dwa) i czyścimy im uszy (jak zobaczymy, że zaczynają być brudne). Owczarek podhalański to „bezobsługowy” pies. Podhalanki na widok kamery biegały, skakały, „suszyły ząbki”. Rola modelek bardzo im się spodobała. Dzięki temu, trochę nietypowo dla owczarka podhalańskiego, powstało wiele ujęć bardzo dynamicznych. Ze spotkania P. Michał nakręcił TRAILER. Umówiliśmy się na kolejne spotkanie w śnieżnej scenerii celem dokończenia filmu. W drodze powrotnej zjedliśmy „podwieczorek” w przydrożnym barze (dzieciom czasem trudno odmówić niezdrowego jedzenia 
Dwa przepisy na pasztet dla psa podaliśmy wcześniej TUTAJ. Teraz przedstawiamy kolejne dwa, wszystkie wg. receptury Akademii Dobry Pies.
1. 500g wątróbki (drobiowa/cielęca),
2. opakowanie kaszy jaglanej (ugotowanej),
3. dwie duże marchewki,
4. dwa jajka,
5. mąka żytnia (ok. pół szklanki).
Wątróbkę i marchewkę zmielić, wymieszać masę z kaszą i jajami, przelewać do formy (keksówki). Gdyby masa była zbyt płynna można podsypać mąką. Piec ok. 50 minut w temp. 180-200 st. C. Po ostygnięciu pokroić w kostkę.
1. 0,5 kg dziczyzny (mielonej),
2. dwie gruszki,
3. 200 g mąki gryczanej,
4. 100 g mąki ziemniaczanej,
5. dwie łyżeczki alg morskich,
6. zioła (majeranek, tymianek, kolendra, itp.).
Składniki wymieszać do otrzymania jednolitej masy, którą rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Wycinamy dowolne ciasteczka. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 140 st. C.
RODO: Na podst. art. 7 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, każda osoba odwiedzająca tą stronę internetową, poprzez okoliczność podania swoich danych osobowych, wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu umożliwienia udzielenia przez administratora odpowiedzi na zadane pytanie oraz ewentualnie w celu udzielenia późniejszych informacji o kwestiach związanych z hodowlą Aroniowa Dolina. Informujemy, iż: 1) administratorem przekazanych nam danych osobowych i osobą kontaktową w sprawie ich przetwarzania jest Dorota Pogorzelska-Budek; 2) celem przetwarzania danych osobowych jest umożliwienie udzielenia przez administratora odpowiedzi na zadane pytanie oraz ewentualnie udzielenie późniejszych informacji o kwestiach związanych z hodowlą Aroniowa Dolina – podstawę prawną stanowi zgoda zainteresowanej osoby na przetwarzanie swoich danych osobowych w w/w celach; 3) udostępnione dane osobowe nie będą podlegały udostępnieniu podmiotom trzecim; 4) udostępnione dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do udzielenia odpowiedzi lub informacji o hodowli Aroniowa Dolina lecz nie dłużej niż przez okres trwania tej hodowli; 5) osobie zainteresowanej przysługuje prawo dostępu do treści danych osobowych jej dotyczących, oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do bycia powiadomionym o sprostowaniu lub usunięciu danych osobowych lub o ograniczeniu przetwarzania, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego tj.: Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych; 6) podanie danych osobowych jest dobrowolne; 7) udostępnione dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu.